Mondzorg Proteeth is gespeciliaseerd in het uitvoeren van gebitsreinigingen. De mondtoestand op het moment dat u bij de mondhygiënist terechtkomt bepaalt wat voor behandelplan er wordt opgesteld. Uw tandvlees krijgt een cijfer (in de tandheelkunde DPSI genoemd). Het cijfer beïnvloedt onder andere hoe intensief de gebitsreiniging moet worden.
De behandeling bestaat in ieder geval uit de volgende componenten:
Preventieve voorlichting en mondhygiëne instructies
Standaard gebitsreiniging (45 min tot 60 min)
- Tandsteen verwijderen met handinstrumenten en/of ultrasoon apparaat
- Het verwijderen van aanslag
- Polijsten van tanden en kiezen
LET OP! Als het cijfer (de beoordeling van het tandvlees) aantoont dat uw gebit in slechte conditie is, en extra aandacht behoeft, wordt een behandeltraject (paro-protocol) voorgesteld. Het is dan noodzakelijk, om de gebitsreiniging in meerdere afspraken uit te voeren.
Goed om te weten
Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Het bloedt niet als je poetst. Ontstoken tandvlees is vaak rood van kleur, gezwollen en bloedt tijdens het poetsen of soms ook bij het eten. We noemen ontstoken tandvlees in tandheelkundige taal gingivitis. Ook een slechte adem of onaangename smaak kunnen een aanwijzing zijn voor tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees geeft in de meeste gevallen geen pijn. Het bloeden is wel het eerste teken dat er iets niet klopt.
Ontstaan van bloedend tandvlees
Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, wit gelig laagje van bacteriën, speekseleiwitten en voedselresten op de tanden en kiezen. Als je bacteriën (dus tandplak) te lang op de tanden en kiezen laat zitten zal het tandvlees er op gaan reageren met een ontsteking. Tussen de tanden, kiezen en het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze ruimte noemen we de pocket en bij gezond tandvlees is deze 1 tot 3 mm diep. Tandplak vormt zich het eerste langs de tandvleesrand en kan dan verder uitbreiden onder het tandvlees in de pocket. Tandsteen is hard geworden (verkalkte) tandplak. Dit kun je zelf niet meer wegpoetsen.
Gevolgen van bloedend tandvlees
Als je niets aan de tandvlees ontsteking doet kan de ontsteking zich gaan uitbreiden richting het kaakbot waar de tanden en kiezen met hun wortels in vaststaan. Het tandvlees rondom de tanden en kiezen wordt slap en gaat losser zitten. In de ruimte, de pocket, gaat de tandplak verder groeien, waardoor het ook dieper onder het tandvlees ontstoken raakt. Het houvast van de tanden en kiezen (vezels waarmee de wortels in het kaakbot vaststaan) verdwijnt, hierdoor wordt de pocket dieper, en zo gaat de ontsteking steeds verder. Hierdoor gaan de tanden en kiezen los staan. Kaakbot dat is verdwenen, komt niet meer terug. Ook kan de tandplak in de pocket verharden tot tandsteen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.
Bloedend tandvlees, en nu?
Bloedend en ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. De mondhygiënist speelt hierbij een belangrijke rol en is dé professional om dit probleem samen met u aan te pakken. Omdat de tandvleesontsteking veroorzaakt wordt door tandplak is een goede mondverzorging erg belangrijk.
Ga met bloedend tandvlees dus naar de mondhygiënist om erger te voorkomen, negeer dit signaal niet!
Bron: www.mondhygiënisten.nl